Prehrana

Mediteranska prehrana čuva od gestacijskog dijabetesa

Objavljeno 18.08.2019.

Reuters

Mediteranski način prehrane je u novom istraživanju povezan s 35%-tnim smanjenjem rizika za pojavu gestacijskog dijabetesa, piše znanstveni časopis PLoS Medicine.
Mediteranska prehrana čuva od gestacijskog dijabetesa
 

Istraživači s Queen Mary University of London svoje rezultate temelje na praćenju 1252 ispitanice koje su zbog pretilosti, povišenog krvnog tlaka ili previsoke koncentracije kolesterola u krvi imale povećani rizik za gestacijski dijabetes.

Smanjenje rizika za gestacijski dijabetes je zabilježeno i kod žena koje su na mediteransku prehranu prešle sredinom trudnoće.

Osim visokog udjela voća i povrća, mediteransku prehranu karakterizira redovita konzumacija maslinovog ulja, cjelovitih žitarica i mahunarki.

Kod trudnica čija je prehrana bila najsličnija mediteranskoj je zabilježeno i umjerenije povećanje tjelesne mase.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.