Prehrana

Studija o unosu masti i ugljikohidrata

Objavljeno 16.09.2019.

HealthDay

Nalazi kanadskih znanstvenika s McMaster University sugeriraju kako bi maksimalno 35% dnevno unesenih kalorija trebalo biti podrijetlom iz masti, a 50% iz ugljikohidrata.
Studija o unosu masti i ugljikohidrata
 

U novom istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 135000 ispitanika iz 18 zemalja.

Pokazalo se kako povećanjem udjela kalorija podrijetlom iz ugljikohidrata na više od 50% proporcionalno raste rizik za srčani i moždani udar te smrt.

Uz to, dodatno povećanje rizika je zabilježeno kod ispitanika čiji su ugljikohidrati bili podrijetlom iz šećera i prerađenih žitarica.

Glede masti, ključnim se pokazalo izbjegavanje unosa zasićenih masti te što češći unos polinezasićenih masti iz ribe i orašastih plodova.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.