Prehrana

Obilježavanje Svjetskog dana hrane 16.10.

Objavljeno 16.10.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svake godine 16. listopada obilježava se Svjetski dan hrane koji je proglasila Svjetska zdravstvena organizacija.
Obilježavanje Svjetskog dana hrane 16.10.
 

Na taj dan posebno se ističe važnost hrane, ali i razmjene, napretka i raznolikosti poljoprivrede.

Poboljšanje hrane danas predstavlja najveći izazov i to upravo zbog trenda smanjenja kvalitete hrane uzrokovanog sve većom željom za ekonomskom dobiti.

Zbog toga je sve nužnije povećati kontrolu proizvođača hrane, distribucije i prodaje hrane kao i nadzor i ispitivanje hrane u laboratorijima.

To je jedan od razloga, uz vođenje brige o zdravlju nacije, zašto je i nastao Jamstveni žig "Živjeti zdravo".

Nepravilna prehrana karakterizirana je unosom povećane količine energije, soli i šećera, te zasićenih masnih kiselina, a ima negativan utjecaj na zdravlje i životni vijek u Europskoj uniji (EU) i RH.

Povećanje kroničnih nezaraznih bolesti, naročito krvožilnih i srčanih bolesti također se odražava i na visoke troškove zdravstvene zaštite, što predstavlja ekonomski teret za EU.

Porast prekomjerne tjelesne mase i pretilosti kod djece je ozbiljna prijetnja koja traži usklađeno djelovanje zemalja članica.

Kako bismo unaprijedili prehranu, potrebno je napraviti mogućnosti jednostavnog izbora nutritivno povoljnije i izbalansirane hrane, te provesti preformulaciju prehrambenih proizvoda kao važan način doprinosa tome.

Navođenje hranjivih vrijednosti hrane na deklaracijama pruža informacije potrošačima i pomaže im u zdravijem izboru.

Zakonodavstvo EU o informiranju potrošača o hrani je kroz Uredbu 1169/2011 reguliralo navođenje tih podataka na deklaraciji proizvoda.

Dodatno dobrovoljno označavanje proizvoda, kao što su na primjer simbol Ključanice (Keyhole), ili Srca (Heart symbol), te hrvatski jamstveni žig "Živjeti zdravo" pokazuju pozitivno djelovanje na potrošače te stimuliraju prepoznavanje i veći izbor ovih proizvoda od strane potrošača.

Jedna od pet komponenata Nacionalnog projekta "Živjeti zdravo" čini modul Zdravlje i prehrana, kojeg su ustanovili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva, a kao projekt je u sklopu Europskog socijalnog fonda.

Svrha komponente Nacionalnog programa "Živjeti zdravo" Zdravlje i prehrana te projekta je dodjela Jamstvenog žiga "Živjeti zdravo" koji je usmjeren kako proizvođačima, tako i potrošačima.

Jamstveni žig "Živjeti zdravo" namijenjen je poticanju proizvodnje, nuđenja i prepoznavanja nutritivno povoljnih proizvoda i proizvodnih tehnologija, poticanju stvaralaštva, kreativnosti, izvornosti, reformulacije, razvojno-istraživačkog rada, inovacija i invencije, a u svrhu provođenja pravilne prehrane.

Cilj je dodjelom jamstvenog žiga pojedinim proizvodima informirati potrošače i dati im mogućnost da izaberu hranu čiji je sastav preporučljiv za pravilniju prehranu.

Žig "Živjeti zdravo" istaknut na ambalaži nalazit će se na provjerenim, zdravstveno ispravnim proizvodima, koje su analizirali stručnjaci HZJZ prema po posebno razrađenim kriterijima i Uredbi o informiranju potrošača o hrani br.1169/2011.

Kriterijima je propisana količina makronutrijenata, odnosno preporuka da sadrži manje masnoća (posebno zasićenih), primjeren sadržaj bjelančevina, više vlakana, te smanjenu količinu soli i šećera, nego namirnica iz iste kategorije koja nema dodijeljeni znak.

Hrana koji nosi jamstveni žig "Živjeti zdravo" prikladna je za sve zdrave pojedince - odrasle, tinejdžere i djecu.

Jamstveni žig se ne odnosi na svježe voće i povrće, koji su sastavni dio svakodnevne prehrane.

Proizvodi namijenjeni djeci do treće godine života nisu obuhvaćeni.

Predviđenim aktivnostima želi se potaknuti i proizvođače da razvijaju ili preformuliraju proizvode prema preporukama kriterija, te na taj način doprinesu edukaciji građana o pozitivnim utjecajima zdravih stilova života.

Hrvatski Jamstveni žig Živjeti zdravo je predstavljen u znanstvenom časopisu Nutrients 2019.godine uz odabrane europske znakove dodatnog označavanja proizvoda.

Jamstveni žig "Živjeti zdravo" je besplatan i dodjeljuje se na vremenski period od tri godine.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.