Žensko zdravlje

Mogućnost iskorjenjivanja raka vrata maternice

Objavljeno 05.02.2020.

HealthDay

Programi cijepljenja i preventivnih pregleda bi u Sjevernoj Americi mogli u roku od 20 godina dovesti do iskorjenjivanja raka vrata maternice, objavili su kanadski znanstvenici s Laval University.
Mogućnost iskorjenjivanja raka vrata maternice
 

Prema aktualnoj strategiji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), do 2030. godine bi se protiv HPV-a, glavnog uzročnika raka vrata maternice, trebalo cijepiti 90% djevojčica.

Isključivo primjena dostupnog cjepiva bi u sljedećih 100 godina u 78 najteže pogođenih zemalja trebala spriječiti 89% slučajeva raka vrata maternice.

Riječ je o 60 milijuna slučajeva ove bolesti.

Kako piše The Lancet, kombinacija cjepiva i pregleda bi broj spriječenih slučajeva bolesti povećala na 72 milijuna.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.