Prehrana

Aplikacija za informacije o povlačenju proizvoda s tržišta

Objavljeno 08.05.2020.

Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) razvili su mobilnu aplikaciju HRana koja informira građane o povlačenju ili opozivu proizvoda s tržišta za koje postoji rizik ili opasnost za zdravlje ljudi i životinja ili mogu štetno utjecati na okoliš.
Aplikacija za informacije o povlačenju proizvoda s tržišta
 

U aplikaciji koju će građani moći besplatno koristiti na svojim mobilnim uređajima nalazit će se informacije o nesukladnim proizvodima za koje se radi opoziv s tržišta, a nalaze se na tržištu i u roku trajanja.

Informacije se prikupljaju kroz Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF), a informacije koje Ministarstvo poljoprivrede ažurira u realnom vremenu građani će primati putem obavijesti aplikacije.

Obavijest će sadržavati prikaz upozorenja o hrani i dodatne informacije o nesukladnom proizvodu (naziv proizvoda i sliku, rok trajanja, vrstu rizika za zdravlje, izvršenu radnju nadležnih institucija, status distribucije i sl.) te podatke o subjektu o poslovanju hranom koji je taj proizvod stavio na tržište.

Također, aplikacija će sadržavati i edukativne informacije za potrošače poput toga što znači povećana količina olova u ribi i kako to utječe na zdravlje ljudi, što su aflatoksini, koje su količine aditiva i aroma dopuštene u prehrambenim proizvodima te slične informacije koje zanimaju građane.

Aplikacija nudi dva izbornika - u "RASFF" izborniku su sve obavijesti na razini EU na engleskom jeziku, a u izborniku "Ministarstvo poljoprivrede" nalaze se informacije na hrvatskom jeziku koje se odnose samo na hrvatsko tržište.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.