Žensko zdravlje

Nastavak psihološke pomoći onkološkim bolesnicama

Objavljeno 21.05.2020.

SVE za NJU

Udruga žena oboljelih od raka SVE za NJU je obilježila 10 godina rada Centra za psihološku pomoć onkološkim bolesnicama.
Nastavak psihološke pomoći onkološkim bolesnicama
 

Centar koristi više od 1700 korisnica s ciljem lakšeg suočavanja s teškoćama koje donose bolest i liječenje.

Svake godine u Centar se javlja više od 220 novih korisnica koje sudjeluju u različitim programima.

Tijekom godine realizira se oko 1500 individualnih savjetovanja, a ukupan broj dolazaka u sve programe prelazi 5000.

Njihov program HELPDESK oboljelim ženama osigurava stručnu i besplatnu psihosocijalnu podršku tijekom liječenja i oporavka.

Program predviđa mogućnost smještaja u sobama za spavanje žena koje u Zagreb dolaze radi liječenja ili pregleda.

Nažalost, radi oštećenja zgrade u potresu ovaj dio programa trenutno se ne provodi dok se zgrada ne sanira, ali svi ostali programi provode se digitalnim putem, ističe udruga.

Individualno savjetovanje s psihoterapijskim pristupom provode psiholozi i psihoterapeuti s višegodišnjim iskustvom u savjetovanju onkoloških bolesnica, a savjetovanje o prehrani provodi nutricionistica.

Oko 60% bolesnika treba barem inicijalnu psihološku podršku, a oko 30% kontinuiranu podršku i praćenje radi izraženijih psiholoških teškoća u obliku anksiozno-depresivnih reakcija, teškoća prilagodbe, simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja, kognitivnih teškoća, psihoseksualnih i drugih teškoća.

Psihoonkološko liječenje uključuje intervencije čiji je cilj umanjiti djelovanje raka na emocionalne doživljaje i poboljšati sposobnost bolesnika da se prilagodi promijenjenom načinu života.

Istraživanja pokazuju da odgovarajuća psihosocijalna skrb doprinosi produžavanju razdoblja bez progresije bolesti, poboljšava ishode liječenja i kvalitetu života bolesnika.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.