Prehrana

Proteini biljnog podrijetla za dugovječnost

Objavljeno 16.07.2020.

HealthDay

Istraživanje američkih znanstvenika sugerira kako je unos proteina biljnog podrijetla povezan s većim izgledima za dugovječnost.
Proteini biljnog podrijetla za dugovječnost
 

Prema podacima prikupljenima na National Cancer Institute, svako povećanje dnevnog kalorijskog unosa iz proteina biljnog podrijetla za 3% je povezano s 10% manjim rizikom za preuranjenu smrt.

Uočena pojava je bila najuočljivija kod osoba koje su proteine životinjskog podrijetla (primjerice iz crvenog mesa ili jaja) nadomjestile onima biljnog podrijetla.

U novoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine su korišteni podaci prikupljeni tijekom 16 godina od 237000 muškaraca i 179000 žena.

Proteini su u prosjeku činili 15% dnevnog kalorijskog unosa sudionika istraživanja, a na proteine biljnog podrijetla je otpadalo 40% ukupnog unosa proteina.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.