Žensko zdravlje

Veza spola i rizika za moždani udar

Objavljeno 22.09.2020.

HealthDay

Istraživanje američkih znanstvenika s University of Colorado pokazuje kako je u dobnoj skupini od 25 do 44 godine moždani udar češći kod žena.
Veza spola i rizika za moždani udar
 

U dobi od 25 do 34 godine se godišnje bilježi 17 ishemijskih moždanih udara na 100000 žena te 12 ishemijskih moždanih udara na 100000 muškaraca.

U dobi od 35 do 44 godine je na 100000 žena evidentirano 40 ovakvih moždanih udara, nasuprot njih 35 na istom broju muškaraca.

Rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Stroke su prikupljani 13 godina na uzorku svih zdravstveno osiguranih osoba u SAD.

Istraživači vjeruju kako je dobivene nalaze moguće objasniti većom učestalošću nekih čimbenika rizika za ishemijski moždani udar kod žena, primjerice migrena ili autoimunih poremećaja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.