Žensko zdravlje

Veza spola i rizika za moždani udar

Objavljeno 22.09.2020.

HealthDay

Istraživanje američkih znanstvenika s University of Colorado pokazuje kako je u dobnoj skupini od 25 do 44 godine moždani udar češći kod žena.
Veza spola i rizika za moždani udar
 

U dobi od 25 do 34 godine se godišnje bilježi 17 ishemijskih moždanih udara na 100000 žena te 12 ishemijskih moždanih udara na 100000 muškaraca.

U dobi od 35 do 44 godine je na 100000 žena evidentirano 40 ovakvih moždanih udara, nasuprot njih 35 na istom broju muškaraca.

Rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Stroke su prikupljani 13 godina na uzorku svih zdravstveno osiguranih osoba u SAD.

Istraživači vjeruju kako je dobivene nalaze moguće objasniti većom učestalošću nekih čimbenika rizika za ishemijski moždani udar kod žena, primjerice migrena ili autoimunih poremećaja.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.