Prehrana

Ljute paprike i dugovječnost

Objavljeno 10.11.2020.

HealthDay

Podaci američkih znanstvenika s Cleveland Clinic ukazuju na veće izglede za duži život kod osoba sklonijih redovitoj konzumaciji ljutih paprika.
Ljute paprike i dugovječnost
 

Najizraženije smanjenje rizika za smrt je uočeno glede bolesti srca (26%) i raka (23%), utvrđeno je nakon analize podataka prikupljenih od oko 570000 osoba iz SAD, Kine, Italije i Irana.

Rizik za smrt od bilo kojeg uzroka je kod ljubitelja ljutih paprika bio prosječno 25% manji nego kod ostalih sudionika istraživanja.

Istraživači vjeruju kako je uočenu korelaciju moguće pripisati djelovanju kapsaicina, sastojka odgovornog za okus ljutih paprika.

Poznato je kako kapsaicin ima protuupalne učinke, dodaju znanstvenici.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(4)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.