Žensko zdravlje

U subotu obilježen Dan narcisa

Objavljeno 29.03.2021.

Ministarstvo zdravstva

Rak dojke drugi je uzrok smrti žena u Hrvatskoj, pa je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke ili Dan narcisa prigoda da se naglasi važnost redovitih pregleda dojki kako bi se bolest spriječila ili otkrila u ranom stadiju.
U subotu obilježen Dan narcisa
 

Svake godine u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2500 žena, a umre njih oko 1000.

Posljednjih godina se bilježi pad smrtnosti od te bolesti.

U povodu Dana narcisa ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je važnost provedbe

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, koji je nastavljen i u uvjetima pandemije covida-19, se provodi u svim zdravstvenim ustanovama pa je u posljednje vrijeme postotak žena kod kojih je rak otkriven u ranoj, izlječivoj fazi, porastao na 60%.

U županijama u kojima je odaziv na preglede nešto manji će se provoditi javnozdravstvene akcije i dodatno uključivati liječnici obiteljske medicine.

Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće.

Rak dojke najčešće se javlja u dobi iznad 50 godina, ali može se javiti i kod mladih žena.

Udruge žena prigodnom prodajom narcisa, cvijeta koji je odabran kao simbol proljeća i buđenja nove nade, žele podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javno-zdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije.

Rak dojke izliječi se u više od 90% slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.