Prehrana

Studija upozorava na pretjerani unos crvenog mesa

Objavljeno 21.04.2021.

HealthDay

Podaci britanskih znanstvenika povezuju prečestu konzumaciju crvenog mesa s reduciranjem funkcije srca i povećanjem rizika za aterosklerozu.
Studija upozorava na pretjerani unos crvenog mesa
 

Istraživači s Queen Mary University u Londonu naglašavaju kako je povećanje udjela ribe u prehrani imalo suprotan učinak - zabilježeno je poboljšanje funkcije srca i povećanje elastičnosti krvnih žila.

Njihovi nalazi su rezultat usporedne analize podataka o prehrani i snimki kardiovaskularnog sustava dobivenih uređajem za magnetsku rezonancu.

Sveukupno je sudjelovalo 19400 ispitanika, a pokazalo se i kako čimbenici poput pretilosti, hipertenzije te povišene koncentracije tzv. lošeg (LDL) kolesterola i šećera u krvi ne mogu samostalno i u potpunosti objasniti razlike glede stanja kardiovaskularnog sustava.

Ključnima su se pokazale prehrambene navike sudionika istraživanja, osobito u fazi u kojoj još nije bilo nužno liječenje.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.