Žensko zdravlje

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika, 8. svibnja

Objavljeno 09.05.2021.

SVE za NJU

Povećanje opsega trbuha, nadutost, brza zasićenost hranom, bolovi u zdjelici i trbuhu, smetnje kod mokrenja - simptomi su raka jajnika, često neprepoznati, zbog čega se bolest otkriva u kasnoj fazi.
Svjetski dan borbe protiv raka jajnika, 8. svibnja
 

Istraživanja pokazuju kako oko 90% žena prije dijagnoze ima više simptoma koji mogu ukazivati na rak jajnika, ali nisu prepoznati.

Više od 60% žena bez obzira na simptome ne pomisli na rak jajnika, a 70% slučajeva se otkrije tek u uznapredovaloj fazi.

Po podacima iz Registra za rak, od raka jajnika u Hrvatskoj su 2018. oboljele 462 žene, a umrlo je 308 žena.

Za rak jajnika nema organiziranog probira i time je važnije osvijestiti žene o važnosti redovnih ginekoloških pregleda i prepoznavanja simptoma.

Zajednička je poruka stručnjaka da žene trebaju poznavati simptome koji mogu ukazivati na rak jajnika, a na njih traju obratiti pažnju i ginekolozi i liječnici obiteljske medicine.

Žene trebaju provoditi redovite ginekološke preglede, a oboljele treba uputiti na liječenje u ustanove u kojima postoji multidisciplinarni tim koji će planirati i provoditi liječenje.

Iako se radi o raku u kome je petogodišnje preživljenje vrlo skromno, ulijeva optimizam činjenica da Hrvatska prati najsuvremenije oblike liječenja.

Valja znati da Papa test nije metoda detekcije raka jajnika i jajovoda te da valja obratiti pozornost na simptome kako bi se dijagnoza postavila u ranom stadiju, kada je znatno poboljšana mogućnost preživljenja.

Žene sa simptomima koji mogu ukazivati na malignu bolest jajnika i jajovoda trebaju hitno obaviti ginekološki pregled, transvaginalni ultrazvuk i odrediti tumorski biljeg CA 125, a zatim provesti kirurško liječenje i onkološko liječenje u velikim bolničkim centrima s dostupnim multidisciplinarnim timom.

Odmah nakon operacije ili biopsije važno je provesti testiranje na mutacije BRCA1 i BRCA2 gena, jer to ženama s dijagnozom i potvrđenom mutacijom omogućava ciljano liječenje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.