Žensko zdravlje

Migrene i rizik za komplikacije u trudnoći

Objavljeno 23.06.2021.

HealthDay

Istraživanje provedeno u Izraelu ukazuje na vezu između migrena i povećanja rizika za komplikacije u trudnoći.
Migrene i rizik za komplikacije u trudnoći
 

Podaci prikupljeni od oko 145000 ispitanica sugeriraju kako je uočeno povećanje rizika dovoljno za klasificiranje trudnoća žena koje pate od migrena visoko rizičnima.

Oko 12000 sudionica istraživanja je redovito patilo od migrena, a oko 1600 ih je imalo migrene s aurom.

Kod ovih žena je uočeno povećanje rizika za komplikacije tijekom trudnoće i nakon poroda, osobito u slučajevima kada je bila riječ o migrenama s aurom.

Istraživači iz Rabin Medical Center ističu kako su trudnice koje inače pate od migrena imale veći rizik za gestacijski dijabetes, hiperlipidemiju i krvne ugruške.

Uz to, kod njih je zabilježena veća učestalost primjene epiduralne anestezije.

Žene su trostruko češće kod žena nego kod muškaraca, a mogu ih potaknuti hormonalne promjene povezane s menstrualnim ciklusom, menopauzom ili porodom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.