Prehrana

Studija povezuje crveno meso i bolesti srca

Objavljeno 22.07.2021.

HealthDay

Nalazi britanskih znanstvenika s University of Oxford povezuju redovitu konzumaciju crvenog mesa i mesnih prerađevina s povećanjem rizika za bolesti srca.
Studija povezuje crveno meso i bolesti srca
 

Analiza podataka prikupljenih za potrebe ranijih studija provedenih uz sudjelovanje 1,4 milijuna osoba pokazuje i kako je rizik za bolesti srca u prosjeku najveći kod osoba koje najčešće jedu crveno meso.

Sudionici istraživanja su praćeni do 30 godina, a utvrđeno je kako svako povećanje prosječne dnevne konzumacije govedine, svinjetine ili janjetine za 50 grama rezultira prosječnim povećanjem obolijevanja od bolesti srca za 9%.

Stručni časopis Critical Reviews in Food Science and Nutrition dodaje kako je svako povećanje dnevnog unosa mesnih prerađevina za 50 grama bilo povezano s prosječno 18% većim rizikom za bolesti srca.

Mesne prerađevine su također poznati čimbenik rizika za rak debelog crijeva, upozoravaju istraživači.

U istraživanju je utvrđeno i kako konzumacija mesa peradi ne rezultira povećanjem rizika za bolesti srca.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.