Prehrana

Važnost prehrane za osobe s dijabetesom

Objavljeno 11.08.2021.

HealthDay

Nova studija ističe važnost zdrave prehrane za osobe koje žive s dijabetesom, objavio je British Medical Journal.
Važnost prehrane za osobe s dijabetesom
 

Kanadski znanstvenici s University of Toronto naglašavaju ključnu ulogu visokog udjela svježeg voća i povrća te vlakana u prehrani dijabetičara.

Namirnice niskog glikemijskog indeksa imaju presudnu važnost za održavanje preporučenih koncentracija šećera u krvi te je njihov učinak zamjetan već u roku od tri tjedna, pokazuju podaci prikupljeni od 1617 pacijenata s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2.

Riječ je o hrani čiju konzumaciju prati konstantna koncentracija šećera u krvi, bez naglih skokova.

Većina sudionika istraživanja je bila srednje životne dobi i pretila, a šećernu bolest su prije početka istraživanja kontrolirali uz pomoć lijekova ili inzulina.

Uz olakšanu kontrolu koncentracije šećera u krvi, ovakva prehrana je dovodila do smanjenja koncentracije tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi, gubitka viška kilograma te snižavanja koncentracije proteina povezanih s upalnim procesima.

Ranije studije su već ukazale na vezu između zdrave prehrane i smanjenja rizika za bolesti srca kod osoba s dijabetesom.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.