Žensko zdravlje

SVE za NJU: Novi program podrške

Objavljeno 05.04.2022.

SVE za NJU

Udruga SVE za NJU je predstavila svoj novi program "Žena kao ti" namijenjen podršci ženama oboljelima od metastatskog raka dojke.
SVE za NJU: Novi program podrške
 

Program će provoditi volonterke osposobljene za ulogu mentorice koje će pomagati bolesnicama u komunikaciji i snalaženju u zdravstvenom sustavu.

Pilot-provedba programa je počela u siječnju ove godine.

Mentorsku pomoć dobit će bolesnice s metastatskim rakom dojke koje se liječe u Klinici za tumore KBC Sestre milosrdnice, gdje se liječi najveći broj žena s ovom dijagnozom.

Za mentorice je odabrano sedam volonterki koje su i same liječene od raka ili su njegovale nekog člana obitelji oboljelog od te bolesti.

Riječ je o osobama koje dijele slično iskustvo s bolesnicama, a s obzirom da one nisu zdravstveni profesionalci, tijekom ove godine kontinuirano će se educirati, s obaveznim supervizijskim susretima.

Fokus će biti na podršci, informacijama i osnaživanju bolesnica u "putovanju" kroz život s rakom, s ciljem postizanja najboljih mogućih ishoda liječenja i bolje kvalitete života pacijentica.

Mentorice će nastojati udovoljiti potrebama bolesnica koje zdravstveni sustav ne može kvalitetno pokriti - pružat će bolesnicama informacije o medicinskim procedurama i postupcima, njihovim pravima i korisnim kontaktima.

Osim toga, one će oboljelima pružati emocionalnu podršku, olakšavati pristup uslugama, pomoći savjetima za samopomoć te pružati praktičnu pomoć.


U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 3000 žena, a u trećini slučajeva bolest je dijagnosticirana kao metastatska.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.