Žensko zdravlje

Platforma za prijavu kršenja prava žena u području zdravlja

Objavljeno 05.05.2022.

Roda

Udruga Roditelji u akciji - Roda izradila je besplatnu i anonimnu internetsku platformu za prijavu kršenja prava žena u području ženskog zdravlja.
Platforma za prijavu kršenja prava žena u području zdravlja
 

Iz Rode upozoravaju kako su tijekom ginekoloških postupaka neke žene izložene verbalnom i fizičkom nasilju te im je smanjen dostup ginekološkim pregledima.

Proteklih godina su u hrvatsku javnost izašla brojna svjedočanstva žena o verbalnom i fizičkom nasilju tijekom različitih ginekoloških postupaka uslijed neodgovarajuće primjene analgezije i anestezije, dodaju iz udruge.

Također, ističu, tijekom pandemije ženama je bio znatno smanjen dostup ginekološkim pregledima, a u rodilištima su vladala pravila suprotna smjernicama europskih stručnih društava.

Zbog toga je rodiljama uskraćena pratnja na porodu, novorođenčad je nerijetko bila odvojena od majki, boravak u rodilištu je skraćen na minimum, a podrška majkama i novorođenčadi po otpustu bila je nedostatna.

Iz Rode pozivaju sve žene da prijave neprofesionalno postupanje, nepravilnost i kršenje prava ako su se osjećale poniženo, izigrano ili omalovažavano u nekoj od zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj prilikom skrbi za svoje zdravlje tijekom medicinski potpomognute oplodnje, trudnoće, spontanog ili namjernog pobačaja te poroda.

Platforma za anonimnu prijavu kršenja prava žena u području zdravlja će biti trajno dostupna, a kroz koju se može ponuditi i pravna zaštita u obliku konzultacija s odvjetnicom i pravnicom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.