Prehrana

Kvaliteta hrane i rizik za pretilost

Objavljeno 02.01.2023.

Reuters

Pretilost ne mora nužno biti rezultat unosa prevelike količine hrane u organizam, pokazala je studija znanstvenika s Harvarda koji nakupljanje viška kilograma pripisuju u prvom redu procesuiranim ugljikohidratima koji uzrokuju kaos u metabolizmu.
Kvaliteta hrane i rizik za pretilost
 

Konzumiranje većih količina ovakvih ugljikohidrata utječe na niz hormonalnih i metaboličkih promjena koje u organizmu rezultiraju skladištenjem viška energije u obliku masti.

Znanstvenici kažu kako će primarno kvaliteta hrane koju osoba konzumira, a ne njezina količina utjecati na to hoće li se pojedinac udebljati i na kraju razviti pretilost.

Tipičan primjer su prženi krumpirići, pečeni krumpiri, bijelo tijesto i riža, žitne pahuljice i zašećerena pića.

Takva vrsta namirnica uzrokuje hormonalni odgovor koji iz temelja mijenja naš metabolizam, potiče pohranu masnoća, dobivanje na težini i pretilost, piše The American Journal of Clinical Nutrition.

Istraživači naglašavaju kako pretilosti pridonose i sjedilački način života te izostanak kretanja i tjelovježbe.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.