Prehrana

Smanjenje dopuštene količine arsena u hrani

Objavljeno 15.03.2023.

Europska komisija

Europska komisija je propisala niže dopuštene količine arsena u prehrambenim proizvodima te tako napravila novi korak u provedbi europskog plana za borbu protiv raka ograničavanjem ili uklanjanjem karcinogenih kemikalija u hrani.
Smanjenje dopuštene količine arsena u hrani
 

Standardi sigurnosti hrane u EU su i dalje najviši u svijetu, priopćeno je iz Europske komsije.

Novim pravilima smanjuje se dopuštena koncentracija anorganskog arsena u bijeloj riži te se utvrđuju nove granične vrijednosti za arsen u prehrambenim proizvodima na bazi riže, hrani za dojenčad, dječjoj hrani, voćnim sokovima i soli.

Postojeće najveće dopuštene količine arsena u prehrambenim proizvodima utvrđene su 2015. na temelju mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), u kojem se navodi da anorganski arsen može uzrokovati rak kože, mokraćnog mjehura i pluća.

Arsen je prisutan u niskim koncentracijama u stijenama, tlu i podzemnoj vodi, pri čemu su hrana i pitka voda glavni načini izlaganja ljudi.

Industrijske emisije poput rudarenja i izgaranja fosilnih goriva mogu pridonijeti većim razinama arsena u okolišu, kao i upotreba gnojiva, sredstava za zaštitu drva, insekticida ili herbicida koji sadržavaju kontaminant.

Arsen je široko rasprostranjen kontaminant koji se javlja i prirodno i kao rezultat ljudske aktivnosti.

To je metaloid koji se pojavljuje u različitim anorganskim i organskim oblicima.

Anorganski oblici arsena su toksičniji u usporedbi s organskim arsenom.

Zbog problema povezanih s analizom anorganskog arsena u nizu prehrambenih proizvoda, maksimalne razine arsena u početku su bile postavljene samo za rižu i proizvode na bazi riže.

Nakon što su postale dostupne pouzdane analitičke metode, počelo se pratiti nazočnost arsena i u žitaricama, proizvodima na bazi žitarica (uključujući mekinje i klice), sokovima od voća i povrća, pitkoj vodi (uključujući vodu u bocama), kavi, suhim listovima čaja, pivu, ribama i plodovima mora, povrću, mlijeku, mliječnim proizvodima, hrani za dojenčad i malu djecu, hrani za posebne medicinske namjene i dodacima prehrani.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.