Prehrana

Prehrana i rizik za rak debelog crijeva

Objavljeno 05.04.2023.

Yahoo News

Prehrana s visokim udjelom povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki može smanjiti rizik od razvoja raka crijeva za 22%, sugerira istraživanje južnokorejskih znanstvenika provedeno u SAD.
Prehrana i rizik za rak debelog crijeva
 

Podaci prikupljeni od oko 80000 muškaraca su objavljeni u stručnom časopisu BMC Medicine.

Znanstvenici vjeruju kako antioksidansi iz ovakvih namirnica pridonose smanjenju rizika od razvoja raka debelog crijeva jer suzbijajaju razvoj kroničnih upala koje mogu rezultirati rakom.

Njihovi nalazi potvrđuju preporuke po kojima bi trebalo ograničiti konzumaciju crvenog mesa i iz prehrane izbaciti mesne prerađevine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
3.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.