Prehrana

Mediteranskom prehranom protiv dijabetesa tipa 2

Objavljeno 01.05.2023.

NBC News

Istraživanje britanskih znanstvenika objavljeno u stručnom časopisu PLOS Medicine povezuje mediteranski način prehrane s reduciranjem rizika za dijabetes tipa 2.
Mediteranskom prehranom protiv dijabetesa tipa 2
 

Ranije studije su već ukazale na brojne pozitivne učinke mediteranske prehrane, uključujući usporavanje slabljenja kognitivnih sposobnosti u starijoj životnoj dobi i smanjenje rizika za bolesti srca.

Čest unos cjelovitih žitarica, ribe, voća i maslinovog ulja se na uzorku od 128 ispitanika starijih od 65 godina pokazao učinkovitim u smanjenju rizika za dijabetes tipa 2.

Dodatne analize britanskih znanstvenika s University of Cambridge su pokazale kako ovo smanjenje rizika kod osoba koje se najviše pridržavaju mediteranskog načina prehrane iznosi oko 60%.

Sudionici istraživanja su praćeni 6 mjeseci, a na kraju promatranog razdoblja su razine njihovih krvnih biomarkera uspoređene s podacima za više od 300000 osoba iz kontrolne skupine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.