Prehrana

Obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Objavljeno 08.06.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Ovogodišnji, peti po redu Svjetski dan sigurnosti hrane, 7. lipnja, odvija se pod sloganom "Sigurnost hrane je svačiji posao".
Obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane
 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) nastavljaju sa svojim naporima da uključe sigurnost hrane u javnu agendu i smanje teret bolesti koje se prenose hranom na globalnoj razini.

Zahvaljujući predanim naporima kreatora politika, nadležnih tijela za sigurnost hrane, poljoprivrednika, subjekata u poslovanju s hranom, kuhara, znanstvenika, nastavnika, studenta i potrošača, svijest o sigurnosti hrane raste.

Prehrambeni standardi način su osiguranja sigurnosti i kvalitete. Oni daju smjernice o higijenskom rukovanju hranom za poljoprivrednike i prerađivače. Oni određuju maksimalne razine aditiva, kontaminante, ostatke pesticida i veterinarske lijekove koje svi mogu sigurno konzumirati.

Standardi određuju kako se hrana treba mjeriti, pakirati i dopremiti te čuvati na sigurnom. Zahvaljujući primjeni standarda o temama kao što su prehrambena vrijednost i označavanje alergena, potrošači mogu znati hoće li hrana biti dobra za njih.

Tijelo za postavljanje standarda je Komisija za Codex Alimentarius ili skraćeno Codex. Codex je mjesto gdje predstavnici 188 zemalja članica i organizacije članice (EU) rade zajedno kako bi osigurali sigurnost hrane.

Codex djeluje s mandatom zaštite zdravlja potrošača i osiguravanja pravednosti prakse u trgovini hranom. Tehnički odbori rade na izradi tekstova za standarde, smjernice i kodekse prakse na transparentan i uključiv način. Potkrijepljeno znanstvenim savjetima globalnih stručnih skupina predvođenih FAO-om i WHO-om, tekstovi su razvijeni uz pomoć 243 organizacije promatrača, uključujući industriju i udruge potrošača.

Codex standardi uvode se u zakonodavstvo o sigurnosti hrane kako bi osigurati najbolju praksu. Svjetska trgovinska organizacija također koristi standarde Codexa kao mjerila.

Svake godine "kodeks hrane" raste - uvode se novi standardi i ažuriraju postojeći standardi kada novi podaci postanu dostupni.

Ključne poruke Svjetskog dana sigurnosti hrane su:

Sigurnost hrane ima izravan utjecaj na zdravlje.
Znanost je ključ sigurnog upravljanja sigurnošću hrane.
Sigurnost hrane pozitivno utječe na ekonomiju i egzistenciju.
Prehrambeni standardi štite potrošače.
Prehrambeni standardi pomažu proizvođačima.
Znanost podupire prehrambene standarde.
Svatko upravlja rizicima.
Na sigurnost hrane utječe zdravlje životinja, biljaka i okoliša unutar kojeg se proizvodi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.