Žensko zdravlje

Rezultati pilot-projekta ranog otkrivanja raka vrate maternice

Objavljeno 19.06.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U prvim mjesecima provedbe pilot-projekta ranog otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji pronađeno je 5% suspektnih nalaza.
Rezultati pilot-projekta ranog otkrivanja raka vrate maternice
 

U dva mjeseca analizirano je 80 uzoraka, a kod četiri su utvrđene abnormalne promjene na cerviksu.

Riječ je o radno aktivnim ženama mlađe dobi, u rasponu od 26 do 46 godina.

Obnovljeni projekt probira će se nakon probne faze provoditi u cijeloj Hrvatskoj, a trebao bi smanjiti smrtnost od raka vrata maternice.

To je i dalje treći najčešći rak u žena mlađe dobi, nakon raka dojke i štitnjače.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) svake godine više od 300 žena oboli, a nešto više od 100 ih umre od te vrste karcinoma, koju se može spriječiti otkrivanjem u ranoj fazi te pravodobnim cijepljenjem protiv glavnog uzročnika - humanog papiloma virusa (HPV).

Cilj je da se barem 90% djevojčica mlađih od 15 godina cijepi protiv HPV-a.

Dosad su na cijepljenje pozivani učenici završenih razreda osnovne škole no stručnjaci sada preporučuju cijepljenje djevojčica i dječaka, koje je besplatno i dobrovoljno, već od petog razreda osnovne škole, uz pristanak roditelja.

Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je prošle godine 45,2% djevojaka i 29,2% mladića do 15. godine primilo barem jednu dozu HPV cjepiva, odnosno započelo je s cijepljenjem.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.