Prehrana

Maslinovo ulje u prevenciji demencije

Objavljeno 25.07.2023.

HealthDay

Podaci prikupljeni u SAD od oko 90000 ispitanika povezuju povećani unos maslinovog ulja sa smanjenjem rizika za smrt od posljedica demencije.
Maslinovo ulje u prevenciji demencije
 

Znanstvenici s Harvarda su izračunali kako su osobe koje su dnevo konzumirale više od pola čajne žličice maslinovog ulja imale prosječno 28% manji rizik za smrt od posljedica demencije u odnosu na ispitanike koji su vrlo rijetko unosili maslinovo ulje.

Sudionici istraživanja su na početku 30-godišnjeg promatranog razdoblja bili prosječne dobi 56 godina.

Ovakav učinak maslinovog ulja je moguće objasniti njegovim protuupalnim djelovanjem, vjeruju istraživači.

Ranije studije su već povezale mediteranski način prehrane i čest unos maslinovog ulja s boljim kognitivnim sposobnostima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.