Žensko zdravlje

Primjena umjetne inteligencija u otkrivanju raka dojke

Objavljeno 22.08.2023.

Yahoo News

Švedski znanstvenici sa sveučilišta u Lundu su utvrdili kako primjena umjetne inteligencija može pomoći u dijagnosticiranju raka dojke, posebno u zemljama u kojima manjka specijalista radiologa.
Primjena umjetne inteligencija u otkrivanju raka dojke
 

U njihovom istraživanju se pokazalo kako provođenje mamografskog probira uz potporu umjetne inteligencije može prepoloviti opterećenje radiologa.

Nova analiza je provedena u okviru švedskog nacionalnog programa probira raka dojke, a rezultate je objavio Lancet Oncology.

Primjena umjetne inteligencije je rezultirala otkrivanjem 20% više karcinoma u usporedbi s rutinskim dvostrukim očitavanjem mamograma od strane dva radiologa, sugeriraju nalazi prikupljeni od oko 80000 žena.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.