Žensko zdravlje

Novi test za rak vrata maternice

Objavljeno 08.09.2023.

HealthDay

Istraživači iz Montefiore Einstein Cancer Center u New Yorku su razvili test namijenjen otkrivanju slučajeva raka vrata maternice koji često izbjegavaju detekciju standardnim testiranjem.
Novi test za rak vrata maternice
 

Zbog toga što u velikom broju slučajeva papa test ne pomaže u njegovom otkrivanju, ovaj tip raka vrata maternice prati relativno velika stopu smrtnosti.

Test se temelji na otkrivanju modifikacija DNK koje utječu na ekspresiju gena nakon infekcije humanim papiloma virusima 16, 18 i 45.

Učinkovitost testa je provjerena na 1400 uzoraka tkiva vrata maternice, a znanstvenici planiraju i provođenje kliničkih istraživanja.

Rezultate nove studije je objavio Journal of the National Cancer Institute.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.