Žensko zdravlje

Listopad - mjesec borbe protiv raka dojke

Objavljeno 04.10.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Rak dojke zloćudna je bolest koja nastaje kada normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.
Listopad - mjesec borbe protiv raka dojke
 

Takve promijenjene stanice mogu potom dospjeti u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena - čak preko 80 % novooboljelih pacijentica starije su od 50 godina.

Ipak, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, stoga je važno već od najranije mladosti započeti s redovitim pregledima grudi.

Prema posljednjim objavljenim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je u 2020. zabilježeno 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a u 2022. godini od raka dojke umrlo je 647 žena (stopa 32,4/100.000).

5-10% svih karcinoma dojke su nasljedni, a najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke jesu:
-dob
-prva menstruacija prije 12. godine života
-menopauza nakon 50. godine života
-nerađanje ili rađanje poslije 30. godine života
-pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika
-prethodna bolest dojke

Mnoge epidemiološke studije pokazuju da postoji više poznatih rizičnih čimbenika koji su nedvojbeno povezani s nastankom raka dojke.

Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istoga u Hrvatskoj je u padu.

Rak dojke također više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu.
Bilježimo pad mortaliteta za 25% posljednjih 7 godina u RH.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, kada se diljem Republike Hrvatske organiziraju brojne javnozdravstvene manifestacije kojima se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke te odlaske na redovite dijagnostičke preglede.

Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

Više od 90% oboljelih od raka dojke ima šansu za izlječenje ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske, 2006. godine pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji obuhvaća sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina.

21. ožujka 2023. započeo je 8. ciklus programa koji obuhvaća godišta od 1954. do 1973.

Cilj je Programa smanjiti smrtnost od raka dojke, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku i poboljšati kvalitetu života žena oboljelih od raka dojke.

Tijekom 17 godina provedbe programa učinjeno je oko 2.000.000 mamografskih pregleda i otkriveno oko 10.000 novih karcinoma dojki, od kojih je 60% bilo u lokaliziranom stadiju, što je povećalo šansu za uspješno izlječenje žena oboljelih od raka dojke.

Kod žena koje su se odazivale nacionalnom programu pokazalo se da je rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku nego kod žena koje se nisu odazvale pozivu u program.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.