Žensko zdravlje

Rezultati Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke

Objavljeno 06.10.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u RH, kao i u većini zemalja u svijetu.
Rezultati Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke
 

Prema posljednjim objavljenim podacima, u Hrvatskoj je u 2020. godini zabilježeno 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2022. godini 647 žena (stopa 32,4/100.000).

Zbog starenja stanovništva možemo očekivati da će taj broj biti sve veći.

Preko 80% novoooboljelih je starije od 50 godina, pa su stoga nacionalnim programom obuhvaćene žene starije od 50 godina.

Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, ali rjeđe, pa je važno da se već od najranije mladosti započne s redovitim pregledima grudi.

Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istoga je u Hrvatskoj u padu.

Rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu.

To je dijelom rezultat provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanje raka dojke, započetog 2006. godine, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke.

U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godine primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine, s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja.

U tijeku je 8. ciklus pozivanja žena na mamografski pregled.

Tijekom 17 godina provedbe u okviru programa učinjeno je oko 2.000.000 mamografskih pregleda i otkriveno je oko 10.000 novih karcinoma dojki.

60% njih je bilo u lokaliziranom stadiju, što je povećalo šansu za uspješno izlječenje žena oboljelih od raka dojke.

Prema službenim podacima odaziv u nacionalni program se kreće oko 60%.

Međutim, dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa, zbog čega se ne odazivaju na poziv (sistematski pregledi i pregledi u privatnom sektoru).

Prema podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS istraživanja 2019.), mamografiju je u RH u posljednje 2-3 godine obavilo 77,3% žena u dobi 50-69 godina.

Najveći odaziv na poziv na mamografiju bilježi se u Međimurskoj, Požeško-slavonskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a najniži u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.