Hrvatsko društvo za hipertenziju
Hrvatsko društvo za hipertenziju je još 2006. godine donijelo deklaraciju o zdravstvenoj važnosti smanjivanja unosa kuhinjske soli.
Glavni uzrok uočenog smanjenja unosa kuhinjske soli je manji udio soli u većini pekarskih proizvoda i nekim mesnim proizvodima.
Prvi rezultati znanstvene studije EHUH 2 pokazuju da je ovo smanjivanje dnevnog unosa soli dovelo do prosječno nižih vrijednosti krvnog tlaka za dva milimetra stupca žive.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), došlo je i do pada kardiovaskularnog mortaliteta.
Snižavanje tlaka za dva milimetra povezano je sa 7% manje smrti od koronarne bolesti i 10% manje smrti od moždanog udara.
Sol je važan čimbenik rizika i za dijabetes, pretilost, osteoporozu, bubrežne kamence te karcinome želuca i ždrijela.
Prosječni dnevni unos kuhinjske soli u Hrvatskoj iznosi 11,5 grama, odnosno 13 grama kod muškaraca i10,5 grama kod žena.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da dnevni unos kuhinjske soli bude najviše 5 grama.