Žensko zdravlje

Inicijativa udruga #NeZaboraviMe

Objavljeno 20.10.2023.

SVE za NJU

Značaj BRCA testiranja u prevenciji, ranom dijagnosticiranju i liječenju raka dojke i jajnika glavne su teme #NeZaboraviMe kampanje kojom se želi podići svijest o važnosti BRCA genetičkog testiranja.
Inicijativa udruga #NeZaboraviMe
 

Istraživanja su pokazala kako su genetička testiranja na BRCA 1 i BRCA 2 mutacije, kojima se može utvrditi rizik od razvoja raka dojke i raka jajnika ili definirati terapija za liječenje tih bolesti, nepoznanica za velik broj žena u Hrvatskoj.

Primjerice, prema istraživanju koje je provela agencija Ipsos na 600 ispitanika, 86% žena u Hrvatskoj nije dovoljno upoznato s mogućnosti takvog genetskog testiranjima koje im može spasiti život.

Istodobno, statistički podaci pokazuju da će od raka dojke u Hrvatskoj oboljeti svaka deseta žena, dok od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva skoro 400 žena.

Za već oboljele žene testiranje osigurava ciljaniju terapiju s potencijalno boljim ishodima liječenja.

Ovo testiranje je važno i za zdrave srodnike radi utvrđivanja rizika za razvoj određenog tipa raka te provođenje češćih i ranijih preventivnih pregleda.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.