Žensko zdravlje

Održana manifestacija "Sačuvajmo zdrave dojke"

Objavljeno 25.10.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Proteklog vikenda je u Zagrebu osmu godinu zaredom održana javnozdravstvena manifestacija "Sačuvajmo zdrave dojke" u organizaciji udruge P.I.N.K. life - Pogled iz novog kuta.
Održana manifestacija "Sačuvajmo zdrave dojke"
 

Događaj je započeo u parku Zrinjevac prigodnim programom, a nastavio se povorkom do Cvjetnog trga gdje se održala humanitarna modna revija žena liječenih od raka dojke i osoba iz javnog života.

Također, velik broj okupljenih građana tom je prilikom informiran o važnosti usvajanja zdravih životnih navika te redovnog pregleda i samopregleda dojki.

Sudjelovanjem u ovoj akciji, Hrvatski zavod za javno zdravstvo podsjeća i na važnost odaziva na mamografske preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja u svijetu.

Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2020. zabilježeno je 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a u 2022. umrlo je 647 žena (stopa 32,4/100.000).

Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istoga u Hrvatskoj je u padu.

Rak dojke također više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu.

Bilježimo pad mortaliteta za 25-30% posljednjih 8 godina.

To je dijelom rezultat provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke.

Odaziv u program je 62% te se svake godine u okviru programa učini oko 150.000 mamografskih pregleda.

Od 2006. godine, od kada se provodi program, otkriveno je oko 10.000 novih karcinoma dojke, od kojih je najmanje 60% bilo u lokaliziranom stadiju, što je povećalo šansu za uspješno izlječenje žena oboljelih od raka dojke.

Kod žena koje su se odazivale na poziv za mamografiju u nacionalnom programu pokazalo se da je rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku nego kod žena koje se nisu odazvale pozivu u program.

Brojnim javnozdravstvenim i humanitarnim akcijama u listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, poručuje se da je potrebno ulagati napore u prevenciji i ranom otkrivanju kako bi se sačuvalo zdravlje dojki, a kada se bolest pojavi, zajedničkim snagama pomoći oboljelima da uspješno prođu kroz taj izazovan period u njihovim životima.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.