Prehrana

Inovativne formulacije kliničke prehrane s IRB-a

Objavljeno 08.12.2023.

Institut Ruđer Bošković

Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković (IRB) su razvili tri inovativne formulacije kliničke prehrane namijenjene bolesnicima.
Inovativne formulacije kliničke prehrane s IRB-a
 

Projekt je rezultirao i dvjema patentnim prijavama.

Projekt vrijedan 1,086 milijuna eura pokrenut je 2020., u nastojanju da odgovori na globalne promjene i rastuće izazove u području hrane i zaštite zdravlja.

Od tri formulacije, jedna je namijenjena onkološkim pacijentima, druga osobama oboljelima od dijabetesa, dok je treća varijanta standardne formulacije.

Poseban naglasak je stavljan na poboljšani učinak formulacija na crijevnu mikrobiotu, korištenjem inovativnih kombinacija vlakana, te na poboljšana senzorska svojstva .

Sufinanciranje projekta osigurano je u okviru poziva Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.