Žensko zdravlje

Suradnja Hrvatske i Europske organizacije za borbu protiv raka

Objavljeno 14.12.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Europska organizacija za borbu protiv raka (European Cancer Organisation, ECO) započela je suradnju s Hrvatskom s ciljem unaprjeđenja cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV) i nacionalnog programa probira na rak vrata maternice.
Suradnja Hrvatske i Europske organizacije za borbu protiv raka
 

Glavni cilj je doprinos eliminaciji raka vrata maternice i smanjenju ostalih HPV povezanih karcinoma, sukladno ciljevima Globalne strategije o ubrzanju eliminacije raka vrata maternice Svjetske zdravstvene organizacije i ciljevima Europskog plana za borbu protiv raka.

ECO svojim djelovanjem nastoji smanjiti utjecaj raka i poboljšati ishode liječenja i kvalitetu skrbi za oboljele od malignih bolesti na području Europske unije putem umrežavanja, poboljšanja suradnje među i unutar država članica te zagovaranjem praksi i intervencija temeljenih na dokazima.

Trenutno osim u Hrvatskoj, ECO podržava aktivnosti u prevenciji karcinoma uzrokovanih HPV-om u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Na inicijativu ECO osnovana je neformalna skupina "Hrvatska inicijativa protiv raka uzrokovanih HPV-om" u čijem radu sudjeluju i predstavnici iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Skupina hrvatske inicijative okupila je stručnjake za prevenciju i unapređenje zdravlja djece i mladih te odraslih žena i muškaraca, epidemiologe, specijaliste školske i adolescentne medicine, ginekologe, onkologe, istraživače, pacijente, organizacije civilnog društva i druge sudionike kako bi stvorili zajednički i sinergistički pristup i doprinijeli stvaranju javnozdravstvene politike zagovaranja i poboljšanja provedbe preventivnih mjera u području prevencije HPV infekcije i HPV povezanih karcinoma.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.