Žensko zdravlje

Nagrada za Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Objavljeno 22.12.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Dekanova nagrada za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti dodijeljena je Povjerenstvu za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.
Nagrada za Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke
 

Na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća prigodom proslave Dana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uručene su i nagrade Fakulteta pri čemu je nagrada za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti dodijeljena Povjerenstvu za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Nagradu je u ime Povjerenstva primio prorektor prof. dr. sc. Boris Brkljačić, predsjednik Povjerenstva.

Nagrada za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti priznanje je važnosti Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i vrijednog rada svih onih koji sudjeluju u njegovoj organizaciji i provedbi.

Povjerenstvo je osmislilo nacionalni program mamografskog probira koji je započeo 1. listopada 2006. godine, tako da se žene u dobi od 50 do 69 godina pozivaju jednom u dvije godine na mamografiju, a ovisno o mamografskom nalazu provodi se daljnja obrada pacijentica koja uključuje UZV pretrage, MR pretrage i biopsije dojke.

Uspješno je završeno sedam, a trenutno je u tijeku osmi ciklus provedbe Programa.

Tijekom 17 godina provedbe u okviru programa napravljeno je oko 2.100.000 mamografskih pregleda i otkriveno više od 10.000 novih karcinoma dojki od kojih je više od 60% bilo u lokaliziranom stadiju, što je povećalo šansu za uspješno izlječenje žena oboljelih od raka dojke.

Kod žena koje su se odazivale na poziv na besplatnu mamografiju u sklopu Programa rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku nego kod žena koje se nisu odazvale pozivu u program.

Osim toga, u Republici Hrvatskoj već osmu godinu za redom bilježimo pad smrtnosti od raka dojke, za što je sigurno dijelom zaslužna i provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ali i sve naprednija dijagnostika i liječenje ove bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.