Prehrana

Utjecaj unosa soli na bubrege

Objavljeno 02.01.2024.

HealthDay

Novo istraživanje provedeno u SAD potvrđuje kako dodatni unos soli povećava rizik za razvoj kronične bubrežne bolesti za do 11%.
Utjecaj unosa soli na bubrege
 

Znanstvenici s Tulane University dodaju kako je uočeni rizik rastao proporcionalno s povećanjem prosječne dnevne konzumacije soli.

Utjecaj soli na bubrege je bio neovisan o ostalim čimbenicima poput tjelesne mase, učestalosti tjelovježbe te eventualnog pušenja ili konzumacije alkohola.

Novi nalazi su rezultat analize podataka prikupljenih 17 godina od oko 465000 ispitanika prosječne dobi 56 godina, a objavio ih je znanstveni časopis JAMA Network Open.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.