Žensko zdravlje

Najava "Dana crvenih haljina"

Objavljeno 10.01.2024.

Hrvatsko neurološko društvo

Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurološkim bolestima po šesti put organiziraju javnozdravstvenu akciju "Dan crvenih haljina".
Najava "Dana crvenih haljina"
 

Akcijom se upozorava da žene imaju dodatne, nedovoljno prepoznate, specifične rizike nastanka moždanog udara.

Iz Hrvatskog neurološkog društva dodaju kako će jedna od pet žena u Hrvatskoj doživjeti moždani udar, a jedna od tri oboljele umrijet će od posljedica te bolesti.

Ističu kako se više od 80% moždanih udara uspješno sprječava pravovremenim djelovanjem na čimbenike rizika i promjenom načina života.

Ususret Danu crvenih haljina organizirat će se brojne aktivnosti poput stručnih skupova i edukativnih nastupa liječnica, a akciji će osobito pridonijeti i javni angažman žena koje su preboljele moždani udar i koje svojim pričama žele osvijestiti važnost prevencije.

U srijedu, 31. siječnja, na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu za građanstvo će biti organizirani preventivni neurološki pregledi te humanitarni buvljak u suradnji s članicama Lions cluba Meridijan na kojem će se skupljati novčana sredstva za udruge za aktivnosti s konjima za djecu s posebnim potrebama i osobe s invaliditetom.

Svečano obilježavanje akcije održat će se 2. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i moći će se pratiti online na društvenim mrežama.

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak, 2. veljače, odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku akciji.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.