Prehrana

Utjecaj prehrane na rizik obolijevanja od covida

Objavljeno 12.01.2024.

HealthDay

Istraživanje brazilskih znanstvenika s Hospital das Clinicas u Sao Paulu povezuje vegetarijansku prehranu sa smanjenjem rizika za obolijevanje od covida.
Utjecaj prehrane na rizik obolijevanja od covida
 

Prema podacima objavljenima u stručnom časopisu BMJ Nutrition Prevention and Health, vegetarijanci imaju u prosjeku 39% manji rizik obolijevanja od covida.

Ranije studije su već ukazale na manji rizik za hipertenziju, dijabetes i pretilost kod osoba koje preferiraju vegetarijansku prehranu.

Novi rezultati su dobiveni na uzorku od oko 700 odraslih ispitanika.

Pokazalo se i kako vegetarijanska prehrana kod osoba koje su oboljele od covida nije bila povezana sa smanjenjem rizika za teže simptome infekcije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.