Prehrana

Proteini biljnog podrijetla za duži život

Objavljeno 19.01.2024.

HealthDay

Podaci prikupljeni od oko 48.000 ispitanica povezuju prehranu s visokim udjelom proteina biljnog podrijetla s manjim rizikom za kronične bolesti i preuranjenu smrt.
Proteini biljnog podrijetla za duži život
 

Znanstvenici posebno ističu smanjenje smrtnosti od bolesti srca, raka i dijabetesa.

Uz to, ovakva prehrana smanjuje rizik za reduciranje kognitivnih sposobnosti i poteškoće s mentalnim zdravljem, piše American Journal of Clinical Nutrition.

Prema novim nalazima, ispitanice čija je prehrana imala najveći udio proteina biljnog podrijetla su imale 46% veće izglede za dobro zdravlje u starijoj dobi.

Sudionice istraživanja provedenog u SAD na Tufts University su na početku promatranog razdoblja bile u srednjoj životnoj dobi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.