Žensko zdravlje

HLPR: Kulinarska radionica života

Objavljeno 11.03.2024.

Hrvatska liga protiv raka

Hrvatska liga protiv raka je organizirala edukativni projekt "Za čin života" s ciljem širenja svijesti o ranom otkrivanju i prevenciji raka dojke.
HLPR: Kulinarska radionica života
 

U Hrvatskoj svake godine čak tri tisuće žena oboli od raka dojke, a bitku izgubi njih gotovo sedam stotina. Iako je rak dojke danas jedan od tri najčešće vrste raka od kojeg obolijevaju žene, postoji način da se ove loše statistike ublaže.

Rak dojke je u gotovo 99% slučajeva izlječiv ako se otkrije na vrijeme, stoga je prevencija najbitnija. Kroz brojne edukativno-zdravstvene kampanje javnost se redovito informira o važnosti samopregleda. U borbi protiv ove zloćudne bolesti je potrebna sva moguća pomoć, ona koju imamo u ultrazvuku i mamografiji. Žene koje se oslanjaju isključivo na samopregled dojki, pa zbog toga ne odlaze na redovite dijagnostičke pretrage, zapravo su u prilično ranjivoj situaciji koju je potrebno hitno osvijestiti.

Zbog toga je Hrvatska liga protiv raka kreirala prvu fazu edukativnog projekta "Za čin života". Brojne poznate osobe odazvale su se na kulinarsku radionicu pod vodstvom poznatog chefa Ivana Pažanina, gdje im je priređena korisna i praktična, svojevrsna lekcija života.

U tijestu za focacciu kojeg su prethodno mijesili na način kojim se inače vrši samopregled dojke, skriven je muškatni oraščić veličine "tipične kvržice" koju žene najčešće mogu detektirati samopregledom. No, gosti radionice nisu znali da kulinarsko okupljanje na kojem su se našli ima veze sa zloćudnom bolesti. U sljedećem koraku bili su dodatno iznenađeni novim informacijama koje će pamtiti zauvijek.

Kako bi kroz svakodnevne predmete, koje većina žena ima u kućanstvu, na jednostavan način još više približili otkrivanje bolesti, okupljenima na radionici prezentirano je i zrno crnog papra koje u svojoj minijaturnoj veličini simbolizira rak dojke u nastajanju. Zrno, toliko maleno da ga je putem samopregleda gotovo nemoguće otkriti, osim ako nije potkožno smješteno. Također, kojeg i moderni uređaji rijetko pronalaze. Kvržica koja život žene i cijele njezine obitelji mijenja iz temelja, a koja u nastajanju može varirati od veličine zrna papra pa do veličine muškatnog oraščića kada se najčešće otkriva, već označava trenutak kada počinje borba.

No, da je budućnost svijetla pokazuje sljedeća činjenica: napredak u dijagnostici i liječenju zloćudnih bolesti posljednjih je godina doveo do smanjenja smrtnosti i sve većeg broja osoba koje nakon dijagnoze dožive dugi niz godina i ostvare visoku kvalitetu života.

I muškarci mogu oboljeti od raka dojke: njih 25 do 30 svake godine u Hrvatskoj oboli od karcinoma dojke, a postupci liječenja i dijagnostike jednaki su onima kod žena.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.