Žensko zdravlje

Glavobolje uzrokovane uzimanjem lijekova

Objavljeno 07.03.2013.
Prof. dr. sc. Darija Mahović Lakušić, dr. med., specijalist neurolog
Glavobolje uzrokovane prekomjernim uzimanjem lijekova (engl. medication overuse headache - MOH), poznate i kao povratne (engl. rebound) glavobolje, nastaju zbog čestog i prekomjernog uzimanja analgetika.
Glavobolje uzrokovane uzimanjem lijekova

Etiologija i patogeneza

Bilo koji analgetik može dovesti do glavobolje uzrokovane prekomjernim uzimanjem lijekova.

Ovi oblici glavobolja predstavljaju treći najčešći uzrok glavobolje (nakon tenzijske i migrenske glavobolje) te su češće kod žena u dobi između 30 i 40 godina života, iako se mogu javiti u bilo koje životno doba. Obično nastaju kod osoba koje imaju epizodičku migrenu ili epizodičku tenzijsku glavobolju koja se s vremenom transformira u kronični oblik (više od 15 glavobolja mjesečno) zbog čega bolesnici počinju svakodnevno uzimati analgetike zbog boli, ali i zbog straha od povratka glavobolje.

Bilo koji analgetik može dovesti do glavobolje uzrokovane prekomjernim uzimanjem lijekova, međutim najbrže i najčešće to dovode kombinirani pripravci koji u sebi sadrže kofein i kodein, opioidni analgetici i triptani (lijekovi za migrenu). Smatra se da svakodnevno uzimanje više od 10 analgetika duže od 3 mjeseca dovodi do razvoja glavobolje uzrokovane prekomjernim uzimanjem lijekova. Veliki je problem što su kombinirani pripravci analgetika (obično kombinacija paracetamola, kofeina i kodeina) dostupni su u ljekarnama bez recepta. Zanimljivo je da bolesnici koji svakodnevno uzimaju analgetike a nemaju glavobolju, npr. bolesnici s reumatskim artritisom ili bolovima u leđima, nikada ne razviju glavobolju uzrokovanu prekomjernim uzimanjem lijekova.

Definicija

Prema kriterijima Međunarodne klasifikacije glavobolja, u ovom se slučaju radi o glavobolji koja je prisutna više od 15 dana mjesečno, a takvi bolesnici uzimaju analgetike svakodnevno duže od 3 mjeseca i bez obzira na uzeti analgetik, intenzitet i frekvencija glavobolje se pogoršava. Potvrda dijagnoze je izostajanje glavobolje unutar 2 mjeseca nakon prestanka uzimanja analgetika.

Liječenje glavobolja

Neurolog će procijeniti može li se liječenje provesti ambulantno ili je potrebna hospitalizacija.

Glavobolje su vrlo česte u općoj populaciji i problem nastaje kada se bolesnici liječe sami, bez konzultacije s liječnikom obiteljske medicine ili specijalistom neurologom. Bolesnici s glavoboljom uzrokovanom prekomjernim uzimanjem lijekova zahtijevaju pregled neurologa u specijaliziranim ambulantama za glavobolju. Princip liječenja tog tipa glavobolje je da se nakon detaljno uzete anamneze i neurološkog pregleda bolesnika procijeni o kojem se tipu glavobolje radi, odnosno koja primarna glavobolja je dovela do potrebe prekomjernog uzimanja lijekova. Pri tome, neurolog će procijeniti može li se liječenje tih bolesnika provesti ambulantno ili je potrebna hospitalizacija.

U oba slučaja neophodno je odmah ili postupno (u slučaju kad je uzročnik kombinirani pripravak ili opioiodni analgetik) prestati uzimati analgetik. Bolesnike koji nisu hospitalizirani posebno treba upozoriti da je moguće da im kroz nekoliko dana (obično desetak dana) dođe do pogoršanja glavobolje uz druge popratne simptome tipa mučnine, povraćanja, povišenja krvnog tlaka, lupanja srca, poremećaja spavanja, psihomotornog nemira i nervoze. Kod nekih bolesnika samo izostajanje analgetika dovest će do prestanka glavobolje, dok će se kod drugih bolesnika javiti povremena glavobolja istog ritma kakva je bila prije uzimanja lijekova u prekomjernoj dozi.

Specifično liječenje

Nakon detaljnog uvida u tip glavobolje (uglavnom se postavi dijagnoza migrene ili tenzijske glavobolje) kod nekih je bolesnika potrebno uvesti profilaktičku terapiju, što znači svakodnevno uzimanje odgovarajućeg lijeka. Istraživanja su pokazala da oko 70% bolesnika s glavoboljama zbog prekomjernog korištenja lijekova uspije prestati s redovnim uzimanjem analgetika i potom se osjećaju puno bolje, dok 30% ljudi nakon početnog poboljšanja ponovo počinju uzimati analgetike u prevelikoj mjeri. Stoga kod takvih osoba potreban je multidisciplinarni pristup koji uključuje liječnike obiteljske medicine, neurologa i psihijatra budući da su ti bolesnici vrlo često i depresivni.

Bitno je naglasiti da je zlatno pravilo u liječenju glavobolje uzeti odgovarajući analgetik na početku glavobolje i to u odgovarajućoj terapijskoj dozi, međutim maksimalno do 2 puta tjedno. Također potrebno je izbjegavati lijekove koji sadrže kodein i kofein budući da njihova kontinuirana uporaba dovodi do svakodnevne glavobolje. Svaka promjena intenziteta i frekvencije glavobolje zahtijeva pregled specijalista neurologa koji će odrediti tip glavobolje i odgovarajuću terapiju, čiji je cilj podići kvalitetu života tih bolesnika.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(34)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.