Povišeni krvni tlak

Krvni tlak

Objavljeno 12.03.2007.
Ana Balažin Vučetić, dr. med., specijalist pedijatar
Krv se iz srca do svih stanica prenosi krvnim žilama koje zovemo arterijama. Tlak koji krv vrši na stjenke arterija zovemo krvnim tlakom.
Krvni tlak

Što je krvni tlak?

Jedinica u kojoj se izražavaju vrijednosti krvnog tlaka je milimetar žive (mmHg).

Krv se iz srca do svih stanica prenosi krvnim žilama koje zovemo arterijama. Tlak koji krv vrši na stjenke arterija zovemo krvnim tlakom. Sa svakim otkucajem srca (60-70 puta u minuti), krv se pod tlakom ubacuje u arterijski sustav. U tom trenutku je krvni tlak najviši i zovemo ga sistoličkim tlakom. U periodu između dva otkucaja, kada se srce odmara, krvni tlak je niži i tada ga zovemo dijastoličkim tlakom.

Vrijednost krvnog tlaka uvijek se izražava s dvije brojčane vrijednosti. Prva, viša vrijednost, uvijek predstavlja sistolički tlak, a druga, niža vrijednost, predstavlja dijastolički tlak. Jedinica u kojoj se izražavaju vrijednosti krvnog tlaka je milimetar žive (mmHg). Pravilo je da se vrijednost krvnog tlaka zapisuje se tako da se napiše npr. 120/80 mmHg, što znači da je 120 mmHg sistolički, a 80 mmHg dijastolički tlak.

Vrijednosti krvnog tlaka

Ciljne vrijednosti krvnog tlaka kod liječenja hipertenzije su one ispod 140/90 mmHg.

Vrijednosti krvnog tlaka tijekom dana blago variraju. Tlak je najniži za vrijeme spavanja, a blago poraste nakon ustajanja i u situacijama uzbuđenja, nervoze, fizičke aktivnosti, uzimanja kofeinskog napitka ili nakon pušenja cigarete. U zdravih osoba optimalna vrijednost krvnog tlaka trebala bi biti ispod 120/80 mmHg. Ako je krvni tlak iznad 140/90 mmHg, radi se o povišenom krvnom tlaku – hipertenziji.

Ako imate normalne vrijednosti krvnog tlaka, zadržavanje ili usvajanje zdravog stila života može vam pomoći da spriječite ili odgodite nastanak hipertenzije. Ako su vrijednosti vašeg krvnog tlaka povišene, kombinacija zdravog stila života i optimalnih lijekova pomoći će vam u regulaciji krvnog tlaka i smanjenju rizika od potencijalno opasnih komplikacija hipertenzije.

Ciljne vrijednosti krvnog tlaka kod liječenja hipertenzije su one ispod 140/90 mmHg. Za osobe koje boluju od šećerne bolesti, za one imaju bolest bubrega ili srca te za one koje su preboljele moždani udar ciljne vrijednosti krvnog tlaka su ispod 130/80 mmHg.


KATEGORIJA KRVNOG TLAKA

SISTOLIČKI TLAK (mmHg)
(PRVA VRIJEDNOST)

DIJASTOLIČKI TLAK (mmHg)
(DRUGA VRIJEDNOST)

normalan

ispod 120

ispod 80

prehipertenzija

120-139

80-89
prvi stupanj hipertenzije

140-159

90-99

drugi stupanj hipertenzije

160 ili više

iznad 100


Zašto mjeriti krvni tlak kod kuće?

Osobe kojima je dijagnosticirana hipertenzija, u dogovoru sa svojim izabranim liječnikom, kod kuće često mjere tlak. To je posebno važno kod uvođenja ili promjene terapije, kada se tlak mjeri i po nekoliko puta na dan, ali i kasnije kada se redovito mjerenje preporuča u rjeđim intervalima.

Znanstvene studije pokazale su da su vrijednosti tlaka koje pacijent izmjeri sam kod kuće, u pravilu niže od onih koje se izmjere u ambulanti, u prisustvu liječnika. Među važnijim prednostima mjerenja tlaka kod kuće su mogućnost višestrukih mjerenja i dobivanja srednje vrijednost tlaka u određenom vremenu i mjerenje krvnom tlaka u bolesnikovoj svakodnevnoj okolini, što povećava pouzdanost izmjerene vrijednosti i omogućava bolju procjenu rizika.

Uređaji za mjerenje krvnog tlaka

Za mjerenje krvnog tlaka na tržištu imamo dva tipa mjerača. Prvi su mehanički u koje spadaju živin tlakomjer i tlakomjer na pero (aneroidni tlakomjer), a drugu skupinu čine digitalni tlakomjeri.

Živin tlakomjer

Njegov jednostavan mehanizam radi na principu gravitacije i omogućuje precizno mjerenje, bez potrebe za redovitim podešavanjem.

Ovo je najstarija vrsta uređaja za mjerenje krvnog tlaka. Njegov jednostavan mehanizam radi na principu gravitacije i omogućuje precizno mjerenje, bez potrebe za redovitim podešavanjem.

Negativnosti:

 • Nezgodan je za prenošenje.
 • Prolijevanje žive može biti opasno.
 • Tijekom mjerenja mora se držati uspravno na ravnoj površini i očitavati u visini očiju.
 • Zahtjeva upotrebu stetoskopa, stoga nije dobar izbor za osobe koje slabije čuju ili vide te za one koji imaju bilo kakvih poteškoća s rukama zbog kojih ne mogu napumpati manšetu.

Tlakomjer na pero

Tijekom mjerenja može se držati u bilo kojoj poziciji, samo je bitno da ga se može direktno vidjeti.

Često je lakši i jednostavniji za prenošenje od živinog tlakomjera. Tijekom mjerenja može se držati u bilo kojoj poziciji, samo je bitno da ga se može direktno vidjeti. Neki modeli imaju velike mjerače za lakše očitavanje.

Negativnosti:

 • Ima osjetljiv i kompliciran mehanizam.
 • Manje je točan od živinog tlakomjera i zahtjeva redovito kalibriranje jednom godišnje te svaki puta kada padne ili se njime udari o nešto.
 • Zahtijeva upotrebu stetoskopa, stoga nije dobar izbor za osobe koje slabije čuju ili vide te za one koji imaju bilo kakvih poteškoća s rukama zbog kojih ne mogu napumpati manšetu.

Automatski tlakomjeri

Sastoje se od samo jedne jedinice, te su jednostavni za korištenje. Njihovom upotrebom umanjuju se ljudske pogreške pri mjerenju i dobri su za ljude koji ne vide ili ne čuju dobro te za one koji imaju poteškoća s rukama. Jednostavno se namještaju, a manšeta se stavlja oko nadlaktice ili ručnog zgloba.

Negativnosti:

 • Imaju složen i osjetljiv mehanizam.
 • Obavezno se povremeno moraju testirati da se provjeri da li su točni.
 • Pokreti tijela tijekom mjerenja utječu na točnost. 
 • Zahtijevaju precizno namještanje manšete, a neki modeli su namijenjeni specifično za lijevu ili desnu ruku.
 • Mogu biti poprilično skupi, zahtijevaju baterije ili adapter. Modeli s velikom manšetom često su skuplji i teže se nabavljaju.
 • Modeli koji se stavljaju oko ručnog zgloba nisu pouzdani u mjerenju krvnog tlaka te se stoga ne preporučuju.

Kako mjeriti krvni tlak?

Prije početka korištenja bilo koje vrste tlakomjera, preporuča se odnijeti ga u ordinaciju izabranog obiteljskog liječnika gdje ćete dobiti upute kako ga koristiti i gdje ćete provjeriti njegovu točnost.

Općenite preporuke:

 • Prije početka korištenja bilo koje vrste tlakomjera, preporuča se odnijeti ga u ordinaciju izabranog obiteljskog liječnika gdje ćete dobiti upute kako ga koristiti i gdje ćete provjeriti njegovu točnost.
 • Ne uzimajte kofein, alkohol ili duhanske proizvode barem 30 minuta prije mjerenja krvnog tlaka.
 • Ako imate nagon na stolicu ili mokrenje, obavite to prije mjerenja krvnog tlaka.
 • Prije samog mjerenja odmorite 3-5 minuta. Nemojte razgovarati.
 • Sjednite u udoban položaj, nemojte prekrižiti natkoljenice ili gležnjeve, naslonite se leđima na naslon.
 • Zasučite visoko rukav na ruci na kojoj ćete mjeriti tlak, postavite ruku u razini srca na stol i mirujte.
 • Odgovarajuća veličina manšete od ključne je važnosti za precizno mjerenje krvnog tlaka. Širina manšete mora odgovarati 2/3 dužine od lakta do ramena, a njena dužina mora biti dovoljna da obujmi 80% nadlaktice. Ako kupite tlakomjer s premalenom manšetom, dobit ćete lažno visoke vrijednosti tlaka.
 • Ako je izmjerena vrijednost tlaka neočekivano visoka, malo odmorite pa ponovite mjerenje. U obzir uzmite nižu izmjerenu vrijednost.

Mjerenje tlaka mehaničkim tlakomjerom

Polagano otpuštajte ventil, po 2 do 3 milimetra u sekundi. Nemojte ga otpuštati prebrzo, jer nećete moći odrediti pravu vrijednost.
 1. Postavite manšetu oko nadlaktice, ne prejako, toliko da ispod nje možete staviti vršak prsta. Budite sigurni da je donji rub manšete 2,5 cm iznad lakatne jame.
 2. Stavite stetoskop u uši pazeći da su gumeni dijelovi koji ulaze u uši usmjereni prema naprijed.
 3. Postavite membranu stetoskopa na unutarnju stranu lakta - u lakatnu jamu.
 4. Brzo napušite manšetu koja je već postavljena na nadlaktici stišćući gumenu pumpicu i to za 30 do 40 jedinica iznad zadnje izmjerene vrijednosti sistoličkog tlaka. Ne napuhujte manšetu polako, jer možete dobiti lažne vrijednosti.
 5. Polagano otpuštajte ventil, po 2 do 3 milimetra u sekundi. Nemojte ga otpuštati prebrzo, jer nećete moći odrediti pravu vrijednost.
 6. Kako polako ispuhujete manšetu otpuštajući ventil, nakon tišine, u jednom trenutku čuti ćete kucanje srca. Pažljivo slušajte pojavu prvog tona i pročitajte vrijednost u tom trenutku. Ta vrijednost je vrijednost sistoličkog tlaka.
 7. Nastavite jednakom brzinom otpuštati ventil, slušajući kucanje srca. Koncentrirajte se na trenutak kada se kucanje više ne čuje i pročitajte vrijednost u tom trenutku. Ta vrijednost je vrijednost dijastoličkog tlaka.
 8. Zapišite izmjerene vrijednosti, prvo sistolički, a potom dijastolički tlak. (npr. 120/80)
 9. Ako želite ponoviti mjerenje, pričekajte 2-3 minuta prije ponovnog napuhavanja manšete.

Mjerenje tlaka automatskim tlakomjerom

Na ekranu se na kraju mjerenja ispisuju obje vrijednost, i sistolički i dijastolički tlak.
 1. Postavite manšetu oko nadlaktice, ne prejako, toliko da ispod nje možete staviti vršak prsta. Budite sigurni da je donji rub manšete 2,5 cm iznad lakatne jame.
 2. Uključite uređaj.
 3. Manšeta će se početi napuhavati nakon pritiska na odgovarajuću tipku. Ako se radi o poluautomatskom modelu, manšetu ćete napuhati uz pomoć gumene pumpice. Nakon što je manšeta napuhana, automatski mehanizam će polako smanjivati pritisak.
 4. Kako se manšeta polagano prazni, vi promatrajte ekran kako biste očitali vrijednosti tlaka. Na ekranu se na kraju mjerenja ispisuju obje vrijednost, i sistolički i dijastolički tlak.
 5. Zapišite izmjerene vrijednosti, prvo sistolički, a potom dijastolički tlak. (npr. 120/80)
 6. Pritisnite tipku za potpuno ispuštanje zraka iz manšete.
 7. Ako želite ponoviti mjerenje, pričekajte 2-3 minuta prije ponovnog napuhavanja manšete.
Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(94)
4.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.